Conseqüències del Brexit?
Aquesta setmana la primera ministra britànica ha patit un reves espectacular en la seva carrera per aconseguir un Brexit basat en un acord amb la UE amb acord que comportaria sobretot, seguretat jurídica.
Així les coses i segons el pla previst, el proper 30 de març el Regne Unit deixarà de ser membre de la Unió Europea.
Si bé l’acord que s’estava pactant entre el Regne Unit i la UE era més aviat una declaració política que pretenia allargar el procés per fer-lo menys traumàtic, el fet de poder fer una sortida més lenta i progressiva donava temps a les parts per anar-s’hi adaptant.
La situació actual però, comporta incerteses que poden ser greus per ambdues parts ja que el comerç entre elles és molt important.
Des del nostre punt de vista, el Regne Unit no té temps de substituir la normativa interna per una de pròpia i el més probable és que segueixi aplicant la normativa europea per exemple en matèria de sanitat. En l’àmbit tributari però, és ben diferent. La fiscalitat aplicable a Catalunya en vers a països tercers (Regne Unit passarà a ser un país tercer en breu) ja està definida i per tant la principal conseqüència que se’n deriva és que l’entrega de mercaderies procedents de Catalunya al Regne Unit deixaran de ser entregues intracomunitàries per passar a ser exportacions.
Des d’un punt de vista de les formalitats aquest canvi no és menor, significarà que les operacions d’entrega de mercaderies amb el Regne Unit no s’hauran d’incloure en la declaració model 349 (declaració recapitulativa d’operacions intracomunitàries), tampoc s’hauran d’incloure a les declaracions estadístiques INTRASTAT i per contra, s’hauran de declarar com exportacions, amb la burocràcia que això pugui comportar.
A més, ens trobarem davant un cost “nou”, els aranzels. Efectivament, les exportacions al Regne Unit, en ser un tercer país, es gravaran amb els aranzels que apliquin a l’entrada de mercaderies el que significarà una pèrdua de competitivitat dels països de la UE en front de la resta de països que ja tenen el cost aranzelari assumit de fa temps.
S’especula també que el BREXIT comportarà una davallada de la Lliura Esterlina el que podria significar un daltabaix pels britànics que veurien com perden poder adquisitiu en vers els productes d’importació, això també afectaria el turisme del nostre país.
Cal que les empreses que actualment es relacionen amb el Regne Unit a nivell comercial valorin els riscos que poden assumir: marc jurídic incert, aranzels, tipus de canvi, desaparició de la lliure circulació de mercaderies, persones i capitals, etc.
Podeu consultar els aranzels actuals aplicables a:
https://www.trade-tariff.service.gov.uk/trade-tariff/sections
Caldrà també estar atents a les relacions laborals, empleats desplaçats al Regne Unit i viceversa, als contractes vigents amb empreses del Regne Unit o amb altres països amb qui tinguin relació.