Fins ara, era inusual la pràctica d’aquest tipus de sancions per part de l’ICAC i la principal conseqüència de no dipositar els comptes anuals en el registre mercantil era la possible derivació de responsabilitat d’aquesta acció contra l’òrgan d’administració de la societat per socis o terceres persones que puguin reclamar pels danys causats per aquest fet.
Terminis per presentar comptes anuals en el registre mercantil
El termini per dipositar els comptes anuals en el registre mercantil és d’un mes des de la celebració de la junta general, que generalment se sol realitzar en els mesos de maig i juny.
D’acord amb la Llei de Societats de Capital, els administradors de la societat estan obligats a elaborar els comptes anuals en el termini màxim de tres mesos des del tancament de l’exercici social que, si no s’estipula una altra data en els estatuts de la societat, acaba el 31 de desembre de cada any.
També dins de les seves obligacions hi ha la de convocar la junta general ordinària en els sis primers mesos de cada exercici -normalment abans de finalitzar el mes de juny- per aprovar els comptes anuals de l’exercici anterior, censurar la gestió social i resoldre sobre l’aplicació del resultat.
La presentació dels comptes per al seu dipòsit en el registre mercantil es trobarà dins del termini reglamentari si es presenten dins del mes següent a data de celebració de la junta en la qual s’aproven.
En resum, per aquelles empreses que el seu exercici econòmic acaba el 31 de desembre, els terminis són:
- Termini de formulació comptes anuals: fins al 31 de març
- Termini d’aprovació comptes anuals: fins al 30 de juny
- Termini de presentació comptes anuals en el registre: 30 de juliol
Quines són les conseqüències de no presentar en termini els comptes anuals?
- Les societats no podran inscriure en el registre mercantil cap document referit a la societat mentre l’incompliment persisteixi (excepte el cessament de l’administrador, una revocació de poders, la dissolució de la societat i el nomenament de liquidadors). Això implica que no es podran nomenar administradors ni atorgar poders fins que no estiguin dipositats els comptes.
- La imposició d’una sanció per un import de 1.200 a 60.000 euros en funció de la dimensió de la societat, encara que es pot elevar a 300.000 euros per cada any de retard en el compliment.
- La responsabilitat de l’administrador, que haurà de respondre enfront de la societat, els socis i els creditors socials dels danys i perjudicis que causi per no haver complert els deures inherents del seu càrrec, entre els quals estan el dipòsit de comptes en el Registre Mercantil.
- La responsabilitat per deutes de l’administrador, en cas que la societat es trobi en una situació d’insolvència, ja que no dipositar els comptes anuals es considera com un supòsit de concurs de creditors culpable.
- Quan es constati que existeix una causa legal perquè la societat es dissolgui i els administradors no actuïn diligentment en el termini de dos mesos, hauran de respondre solidàriament amb el seu propi patrimoni pels deutes de la societat. És a dir, que es perdrà la responsabilitat limitada.